Intervju: Cato Salsa Experience

Bildmontage av medlemmarna i Cato Salsa Experience

Foto: Staffan Hörke. Bildmontage: Julie Rocco.

Energiska norska garagerockare

Det är dags för Stardustjulies första intervju på egen hand. Hon träffade det norska bandet Cato Salsa Experience en timme innan deras spelning i Göteborg. Det var en ljum majkväll år 2002 när hon knackade på dörren till rum 304 på Hotel Flora.

När jag tittade på MTV:New en dag för några månader sedan dök ett svängigt gladrockigt band upp i teverutan. De presenterades som ett energiskt norskt band med en bra video. Och visst var videon bra, den utspelas framför olika garageportar och har en brinnande tyglapp med någonstans i varje klipp. Tittar man närmare ser man en bokstav på varje tyglapp och de med långtidsminne pusslar snart ihop bokstäverna till ”Catosalsaexperience”. Videon är gjord av en vän till bandet och blev nominerad till bästa video i Norge. De vann dock inte den kategorin, det gjorde Röyksopp med ”Eple” (zoomvideon, som de beskriver den ifall jag inte skulle veta vilken video det är). De släppte sitt debutalbum A good tip for a good time förra året och har snart ett nytt album på gång.

Namnet är uppbyggt på samma sätt som Jon Spencer Blues Explosion – Cato är nämligen namnet på sångaren och gitarristen. De berättar att Cato Thomassen och trummisen Jon Magne Riise är vänner sedan länge, medan Jon kände basisten Christian Engfelt eftersom de kom från samma stad. Nina Bjørndalen som står för keyboards och diverse andra instrument, hittade de på en fest. Deras dåvarande keyboardist hade lämnat bandet och de sökte en ersättare. Hon hade bra musiksmak och var snäll och trevlig. Jag frågar de andra ifall de letade just efter en tjej. Ja, det gjorde de kanske, säger de och skrattar lite.

Basisten, tillika den mest retrolike killen i bandet, jobbade som ljudtekniker och nuförtiden dj:ar han vid sidan av bandet. Det är ju musik de vill hålla på med så när de inte turnerar och repar blir det musik för hela slanten. De har just byggt klart en egen studio, något som verkar vara populärt just nu. Andra som byggt en studio eller håller på är Superheroes sångare Thomas Troelsen och Knut Schreiner i norska Euroboys.

Den nya rockvågen med band som The Strokes och BRMC har ett retroaktigt sound, inte helt olikt Cato Salsa Experiences. De tror det beror på att rockbanden som kommer nu har ungefär samma influenser. Men när de skriver musik själva blir det en personlig prägel på det som gör att de ändå skiljer sig åt. Om man ska prata om likheter så kan man nämna band som TSOOL, The Hives och det mesta inom garagerock. Energisk musik alltså. Ett par timmar senare ser jag dem på scen och de lever upp till förväntingarna. Några pärlor som de spelar är ”Lucky Girl”, ”Listen To Me Daddy O’”, ”So” och singeln ”Circus Is Back In Town”. Ett band väl värt att hålla utkik efter.

Denna text är även publicerad i Stardust #9, augusti 2002.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.