Frantic Sunday på Klubb Agaton, Bistro Hijazz

Frantic Sunday live

Frantic Sunday
Klubb Agaton, Bistro Hijazz
Uppsala 18 mars 2009
8/10

Med en jämnare energinivå lever Frantic Sunday upp till förväntningarna

Efter Frantic Sundays maniska debutspelning på Agaton i höstas utlovade jag att plocka fram dansskorna till nästa gång. Fem månader senare. Samma tid, samma plats. Jag höll mitt löfte om dansskor framför scenen. Håller då fortfarande Frantic Sunday? Eller var de bara en dröm om ett pop-Uppsala som sprack?

Inte alls. Frantic Sunday har kvar sin energi, men de har förädlat den. Hade de fortsatt i samma tempo som på debutspelningen så hade de redan varit utbrända. Idag pytsar de istället ut sin energi i ett mer jämnt flöde. Trummisen Henrik Nilsson har kvar samma galna, fascinerade blick och spelglädje. Basisten Ola Renman och gitarristen Joel Yngvesson har luckrat upp sitt skal och vågar leva ut mer på scen, medan sångaren Tomas Karlsson å andra sidan är mer återhållsam.

Den jämnare energinivån är på gott och ont. Såklart är det den enda vägen att gå i ett långsiktigt perspektiv, men jag kan heller inte låta bli att sakna lite av den explosiva stämningen från debutspelningen då både publik och band var förvånade, för att inte säga chockade av hur bra det lät. Det är också därför betyget blir snäppet lägre nu – jag saknar barnsligt nog den där galna gnistan, även om jag inser att den har ersatts av ett mer självsäkert och samspelt band. Men nyhetens behag är en krydda svår att ersätta. Dock tror jag att Frantic Sunday hittar tillbaka till den där stämningen med jämna mellanrum, ryktet säger att deras releasefest i en liten lokal i ett studenthem i söndags hade mer än lovligt av denna stämning. Och det är ju trots allt oerhört energiskt och intensivt även ikväll!

Frantic Sunday live

Foto: Oskar Hansson

Det märks att de tar sin musik på allvar och det bådar naturligtvis gott, även om jag innerligt hoppas att de, även vid de framgångar som rimligen borde komma, lyckas hålla sig kvar på jorden. (Odrägliga rockband finns det tillräckligt av.) Det är inte bara jag som snört på mig dansskorna, utan det märks att de redan har hunnit bygga upp en liten men hängiven fanskara.

Förra gången önskade vi oss förgäves extranummer – den här gången får vi det. Men frågan är om de inte borde ha stannat vid den nysläppta singeln ”I’m your volunteer” som är en otroligt klistrig hitlåt och hade kunnat ringa i våra öronen hela natten. Kanske gjorde den det ändå. Hur som helst så visar Frantic Sunday att de inte var någon engångsföreteelse och det ska bli spännande att följa deras utveckling. I fortsättningen alltid med dansskorna på.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.