Lissi Dancefloor Disaster på Klubb Agaton, Bistro Hijazz

Lissi dancefloor disaster katt

 


Lissi Dancefloor Disaster
Klubb Agaton, Bistro Hijazz
Uppsala 1 april 2009
8/10

Inte en ursäkt att sitta still när Lissi bjuder på ett gympapass

Nog har jag sett den i Uppsalas gathörn, den där katten. Oblygt och med ett lurigt leende har den iakttagit mig, som en uppländsk piratkopierad streetversion av Mona-Lisa. Och nog har jag misstänkt att den hade med något band att göra. Men det var inte förrän jag ramlade in på Lissi Dancefloor Disasters Myspace-sida som poletten trillade ner. Idag vet jag att den luriga katten symboliserar glädje, frihet och dans. I Uppsaladuon Lissi Dancefloor Disasters regi.

Jag lyssnade mig fördärvad på de energiskt poppiga electronicalåtarna på Lissis Myspace och räknade dagarna till nästa konsert. Agaton på Hijazz. Första april, men som tur var inget skämt. De två förbanden Fields of Grain och The Deer Tracks frambringade förvisso vacker elektronisk musik de också, men mer stillsamt och storslaget, medan jag satt och hoppade inombords och väntade på lite kraft.

Jag väntade inte förgäves. Lissi Dancefloor Disaster är ett sådant där band som ger allt även inför en svårflirtad eller obefintlig publik. På untfredag.se skämtade de om att de sagt upp sina konton på Friskis & Svettis eftersom de inte behövde dem längre. Jag är inte längre så säker på att de skämtade – efter konserten är de bra mycket svettigare än jag någonsin varit efter ett jympapass (men det säger kanske mer om mig än om dem). Scenen ser först lite tom ut med bara två personer, en synth och en dator. Men det är innan de börjar spela. Med engagerande musik, en frenetisk ljusshow i bakgrunden och Josefin Lindh som far omkring som ett yrväder på scen så tillfredställs snart alla sinnen. På två av låtarna gästar Uppsalas ständigt närvarande rapkung Henry Bowers och hans inhopp förstärker såväl allvaret som humorn i Lissis musik.

Lissi dancefloor disaster live

(Snodd bild från någon som vi inte kommer ihåg namnet på, förlåt.) Bilden är från Hultsfred 2008 men vi lovar att det såg nästan exakt likadant ut på Agaton!

Deras texter, ofta beskrivna som ”medvetna” eller ”klimatångest” är svårare att undgå live. På skiva kan man sänka volymen och låta det bli lite skön bakgrundsmusik. Här är det omöjligt, deras budskap träffar rätt i öronen. Mot miljöförstöring, mot rådande strukturer. Mot teve och bilar. För cyklar, för att dela med sig av musik (”sharing is caring”). Så länge man håller med om det de framför är det inget problem. Man kanske blir en smula deppig över hur världen ser ut då och då men man inser snart att man kan börja förändra världen imorgon, det bästa man kan göra ikväll är att dansa.

Dans är dock inget det blir särskilt mycket av utanför scenen. Kanske går Uppsalaborna fortfarande runt i sin vinterdvala, oförmögna att lyfta på huvudet tillräckligt för att se katterna som har dansat runt på gathörnen och uppmanat dem att ta sig till Agaton ikväll. Vi som är där är inte tillräckligt många för att våga dansa. Men, som jag lovade Frantic Sunday första gången jag såg dem på Agaton, nästa gång kommer jag med dansskorna!

Musikaliskt då? Ja det är ju alldeles fantastiskt catchig elektronika av Johan Tilli, med Josefin Lindhs kraftfulla och livliga röst som pricken över i. Lite tv-spelsblippblopp, lite influenser av pop och Chicks on speed och egentligen inte en enda ursäkt att sitta still. Givet på sommarens alla festivaler om jag fick bestämma. Kanske dröjer genombrottet till efter höstens debutalbum. Men fram till dess kan vi i alla fall dansa medan det finns plats gott om plats på dansgolvet framför Lissi Dancefloor Disaster!

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.