Broken Beads – Homemade

En svartvit närbild på duon i Broken Beads.


Americana
Broken Beads
Homemade
2018, Jajamensan records
7/10

Bluesdoftande debutskiva

Broken Beads består av Bodil Sjöström och Pauline Ramsby. Bodil Sjöström, med sina levande resetexter och den fantastiska boken Route 66 går till Trollhättan, är en av mina favoritskribenter. Pauline Ramsby har spelat i coverband i över 20 år och kommer från en musikalisk släkt som bland annat innefattar Nino Ramsby. Även Sjöström har ett musikaliskt förflutet i punkband som tonåring i Trollhättan och som musikproducent och ljudtekniker på senare år. Efter 22 år tillsammans har det begåvade äkta paret äntligen fått tummen ur och spelat in en skiva tillsammans.

På debutalbumet Homemade har duon flera gästmusiker och resultatet är en fyllig och varierad americanaskiva. Broken Beads använder små medel för att förflytta oss utanför rikets gränser. I ”Baby run” ger en mandolin en omedelbar countrykänsla och i ”Blues for use” räcker det med en bluesig takt för att genast börja tänka på gungstolar på träverandor i amerikanska Södern.

Sjöström står för huvudsången på den långsamma, längtansfulla New Orleans-hyllningen ”Down to the river” (missa inte videon med alla underbara New Orleans-vyer!). Sången varvas med Ramsbys klagande slidegitarr, som uttrycker minst lika mycket längtan som en röst någonsin kan.

I övrigt är det Pauline Ramsby som står för huvudsången. Ramsby har en sångröst med vintagekänsla som är lätt att tycka om. Särskilt när hon ylar som mest, i några strofer i ”Until the dark” och när den är som råast, i avskalade ”Have you seen my baby” som med bara sång och gitarr låter som en bluesinspelning från Missisippi på trettiotalet.

Faktum är att jag tycker så mycket om den där råa och vilda känslan att jag hade velat ha mer av den på skivan. Mer av den, och mer munspel! Bodil, blås på lite mer på nästa skiva vetja!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.