First Aid Kit – Ruins
Folkpop
First Aid Kit
Ruins
2018, Columbia
9/10

Hur mycket jag än älskade Stay gold, systrarna Söderbergs tredje fullängdare, så kunde jag inte komma ifrån en gnagande känsla. Känslan av att mer eller mindre veta precis vad jag kunde vänta mig av det framgångsrika First aid kit-formatet med ljuv stämsång och popmelodier med folkrötter. Därför var jag lite nervös inför fjärde skivan Ruins.

Det var förstås fullständigt onödigt.
Ruins är bland det bästa de har gjort.

Klara och Johanna Söderberg var slitna efter flera års konstant turnerande så under de fyra år som har gått sedan sist har de tagit en längre paus från varandra, Klara har varit med om ett uppbrott från en kärleksrelation och de har bytt producent. På Ruins hörs det i en återfunnen energi och närvaro, framförallt i de fyra första låtarna med ”Rebel heart” i spetsen.

Det som andra halvan av skivan saknar i form av de omedelbara hitlåtar som duggade tätt på The lion’s roar tar den igen genom att vara en sammanhållen helhet. Samt i ljuspunkter som den allsångsgungande ”Hem of her dress”, med sin ”Laura Laurent”-doftande pubskrålande kör. Och inte minst den avslutande ”Nothing has to be true”, en storslagen ballad om att försöka hitta sig själv under lager av lögner och klyschor. Och det känns verkligen som att duon har hittat hem nu.

Den här recensionen är även publicerad i Stardust #5, mars 2018.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.